sunnuntai 29. toukokuuta 2016

Vasa-museo

Eli tosiaan käytiin meitin reissulla kiertämässä Vasa-museo. Miäs oli työkaveriltaan saanu vinkkiä, että siellä kannattaa käydä. Ja voi mahoton! Se oli ihan huigee paikka! Museon sisällä on siis kokonainen laiva, ainoa jäljellä oleva 1600-luvulta. Laivan tarina tosin on hiukan onneton. Kuningas Kustaa II Aadolf määräsi rakennettavaksi Vasa-laivan, josta piti tulla Ruotsin laivaston ylpeys. 1600-luvulla käytettiin laivojen rakentamiseen mittataulukkoja, joiden oli todettu toimivan. Kuningas halusi kuitenkin Vasaan normaalia enemmän tykkejä, jolloin laivan painopiste siirtyi ylös. Rakentajat yrittivät kuninkaan pyynnön jälkeen muokata laivan piirrustuksia uuteen muotoon (kuitenkaan onnistumatta siinä). Laivan pohja täytettiin 120 tonnin edestä kivillä, joiden piti toimia painolastina, mutta liian monen tykin ja väärän painopisteen takia painolasti oli liian vähäinen eli laiva oli liian kevyt.
Pienoismalli Vasa-laivasta "valmiina" neitsytmatkalleen
10 elokuuta vuonna 1628 Vasa lähti neitsytmatkalleen, mutta upposikin melko pian heti lähdön Tukholman satamassa. Kova tuuleenpuska kallisti laivaa ja noustuaan pystyyn tuli heti uusi tuulenpuuska, joka saikin laivan kallistumaan liikaa ja laiva hörppäsi merivettä sisään tykkien aukoista. Paatti upposikin varsin nopeasti merenpohjaan 30 metrin syvyyteen jossa se oli 333 vuotta. Laiva saatiin nostettua onnistuneesti useiden yrityksien jälkeen merenpohjasta 24 huhtikuuta 1961. Sen osista 98% on alkuperäisiä. Laivasta on saatu kerättyä esineitä, jotka on sijotettu museoo laivan ympärille eri kerroksiin nähtäville. Itse laivan sisään ei ole mahdollista päästä.

Laivasta oli tehty pienoismallin poikkileikkaus, josta näki pohjalla painolastina olevat kivet ja tykkien paikat ja miehistön.

Museoon oli myös luonnolliseen kokoon tehty tykkikannen mallinnus, jossa oli nähtävillä laivassa olleita tykkejä
Laivasta kerättyjä esineitä, vaatteita, aseita....

Ainoa laivasta löytynyt kultaesine
Ankkurit oli älyttömän isojaJos lukijoissa on kovin herkkiä, niin seuraavat kuvat kannattaa jättää kattomatta. 
Vasa-laivan mukana hukkui noin 50 ihmistä joista 25 ihmisen luurangot löytyivät hylyn lähistöltä. Osa luurangoista on pystytty tunnistamaan ja heistä oli kerrottu enemmän. Jotkut luurangot oli säilyny hyvin ja joistain oli vain muutama luu jäljellä.

Jos joku suunnittelee reissua Tuhkolmaan, niin suosittelen kyllä käymään tuolla museossa. Laiva on älyttömän hieno ja iso, vaikka kuvissa näyttää ihan mitättömän kokoselta. Aikaa saa kuluun hyvin. Meillä Venla tosin nukahti pian museoon päästyämme, mutta oli päikkyaikakin silloin, eikä tyty vielä ymmärrä tuon laivan päälle.

8 kommenttia:

TeSa kirjoitti...

Hysteria avartaa. Ooh, mitä käsityötaidon näytteitä laiva sisältääkään.

Inka / Lapsen Askelin kirjoitti...

Oi näyttää kyllä käymisen arvoiselta :)

Katriina kirjoitti...

Tänk att..... Ajattele, jos.... Jos Wasa-laiva ei olisi uponnut.... olisi kuningas Kustaa II Adolf johtanut aikakirjoihin jääneen suuren ja voitokkaan meritaistelun, ja ns. 30-vuotinen sota saanut uuden käänteen... Suomesta ei olisi otettu niin paljon nostomiehiä.... Zachris Topelius ei olisi kirjoittanut Wälskärin kertomuksia..... Ajatusleikkiä voi jatkaa. Museossa on myös havainnollisesti esillä suomalaisen sotilastorpan elämää ja havaintotaulu kertoo ruotulaitoksesta.

Katri / Kotonajakaupungilla kirjoitti...

Tuo Vasamuseet on kyllä upea. Kerran olen siellä käynyt ja odotan, että päästään jonain päivänä näyttämään meidän pojalle se (kunhan tuosta vähän kasvaa). Tykkään muutenkin Tukholmasta, kun siellä on niin paljon kaikkea kivaa ja kaunista =)

Sonja Saksa kirjoitti...

Oli kyl huigeen hienoja ja hyvin säilyneit

Sonja Saksa kirjoitti...

Kantsii kyl käydä, jos tuolla nurkilla poikkee :D

Sonja Saksa kirjoitti...

Niinpä, lopputulos moneen ois voinu olla iha eri.

Sonja Saksa kirjoitti...

Totta muuten, tuolla voiskin käydä uusiks kun meitin tyty tosta kasvaa kans vähä isommaks :)