perjantai 8. tammikuuta 2016

Iho-ongelma

Venlan ollessa vähä yli puolivuotias, huomasin Venlan toisessa käsivarressa pienen kuivan läiskän. Ajattelin ihon reagoivan pesuaineesta tai niistä silloisista muutamista pakkaspäivistä, joten annoin asian olla ja välillä iltaisin yökkäriä vaihtaessa sipasin kuivaan läiskään hoitovoidetta. Jonkin ajan päästä huomasin, että läiskä olikin vähä suurentunu ja aloin laittaa säännöllisesti joka päivä voiteen kuivaan kohtaan. Hoitovoide ei kuitenkaan tuntunu auttavan yhtää, joten ajattelin että kyllä bepanthen ainaki hoitaa homman. Ei auttanu. Kokeiltiin hoitoöljyä ja käsivoidetta joka pelastaa talvisin omat käteni (kädenselän iho huutaa pakkasilla hoosiannaa ja nyrkkiin puristaessa rystysten kohdalta iho suurinpiirtein repeää). Kuiva läiskä levisi säännöllisistä voiteluista ja eri voiteiden kokeiluista huolimatta. Lisäksi leukaan, mahaan ja toiseenki käteen alkoi ilmetä pientä läiskän tynkää. 
 Yhtenä päivänä surffailin puhelimella netissä ja vastaan tuli voide, jota voisi Venlalla kokeilla. Käytiin tuubi hakemassa apteekista ja alotettiin voiteleen säännöllisesti kaksi kertaa päivässä Venlan kädet. Voide auttoi ja toisesta kädestä kuiva läiskä alkoi hälvetä ja minä hypin innosta riemuten, että löydettiin nopeasti voide joka auttoi. Siinä sitten tuli sopivasti kahdeksankuis lääkärineuvola, jossa pääsin kysyyn Venlan lääkäriltä onko ihottuma atooppista ihottumaa. Miähellä kun on lapsena ollut atooppista ihottumaa ja kulkee geeniperimänä. Ja oman kosmetologi opiskeluiden aikana jouduin opettelemaan näitä erilaisia "ihotauteja", joten olin melko varma, että atooppista se on. Lääkäri kuitenkin totesi, että se ei ole ollenkaa atooppista. On vaan kuiva iho.  Kotimatkalla jäin miettiin, että ei Venla kyllä kuivaa ihoa ole nähnykkään, ainoastaan ne muutamat läiskät on kuivia ja jokaisella neuvolakäynnillä on kuitenkin kehuttu kuinka pehmeä ja siisti Venlan iho on. 
Sitten koitti viikonloppu ja seurasin Venlaa lauantai illan, kuinka nyhtää koko ajan paitaansa ja oli oudon kärttynen. Kuvittelin, että on vaan väsyny ja aloin normaalia aikasempaa tekeen iltatoimia - vaihtaan vaippaa ja yökkäriä päälle, jotta Venla pääsee nukkuun hitusen aiemmin jo. Siinä kun otin Venlalta paitaa pois päältä, niin olin aivan kauhistunu! Molempien käsivarsien läiskät, jotka oltiin saatu voiteella hyvään kuntoon olikin helakan punaset täynnä pientä näppyä, ja toinen käsi vähän eritti märkää. Mahaan oli ilmestyny toinenkin läikkä, sekä kyljen ja selän puolella oli siellä täällä punasia näppyjä. Siinä vaiheessa kirosin neuvolalääkärin mielessäni, että ei mukamas ole atooppista ihottumaa! Että ei ihme, jos Venla nyhti paitaansa, kun kerta näppylät ja laikut kutitti ja ärsytti. 

Voitelin Venlan pariin kertaa päästä varpaisiin ja lisäksi pahimpiin kohtiin laitoin hydrokortisonia, jonka sattumalta -ja onneksi löysin meiltä. Hydrokortisoni auttoi yön aikana, eikä aamulla laikut olleet enää punaset ja näyttivät on paremmilta. Varattiin Venlalle lääkäriin aika, jossa meidät otettiin tosissaan ja saatiin atooppiselle iholle voide sekä lisää hydrokortisonia kuureina käytettäväksi, jotta ihottuma saadaan kuriin ja hoidettua ennen kuin menee yhtään pahemmaks. Nyt iho alkaa näyttään taas paremmalta.

2 kommenttia:

TeSa kirjoitti...

Joko helpottaa?

Sonja Saksa kirjoitti...

Kyl. Toisessa käsivarressa ja mahassa on kuivat laikut..