keskiviikko 15. heinäkuuta 2015

Ihana kamala imetys

Kuten monet varmasti luulee aluksi, että imetys on ihan peace of cake - tissi vaan vauvan suuhun ja that is it! No eipä ole.. Imetys ei onnistunu heti millään, kun Venla oli kätilön sanojen mukaan laiska syömään, kun oli yliaikanen ja saanut napanuoran kautta helposti ravinnon siihen saakka. Asiaa ei auttanu yhtään se, että omaan matalat rinnanpäät joista neiti ei saanut kunnolla edes kiinni ja pelkästään lupsutteli tissillä. Maito alko kuitenkin nouseen sunnuntai illasta (Venla syntyi lauantai iltana) ja seuraavana aamuna tissit oliki sellaset ohhohoijaa Pamela Anderson triplamega DD-kupit! Tissien ollessa niin turvoksissa ja täynnä, ei Venla sillon ainakaa saanut tissistä otetta, joten sain heti avuksi rintakumin, jolla sainkin imetyksen onnistuun. Maanantai iltana tehtiin syöttöpunnitus, jotta saatiin osviittaa syökö neiti hyvin, kun oli kerta laiska alkuunsa. Ja kyllä söi! Kun sen muutaman päivän ikäselle vauvalle olis riitäny kerralla 20 ml maitoo, niin Venla imas kitusiinsa huikeet 60 ml! Nukku meinaattes hyvin sen jälkeen ähkypallona. Ite olin ihan fiiliksissä, että sain imetyksen onnistuun niin nopeasti ja että tästä on hyvä jatkaa puolen vuoden täysimetykseen. 
 
 Kotiin kun päästiin, niin laitoin miähen hakeen heti kaupasta rintakumit, koska ilman niitä ei imetyksestä tullu mitään. Maitoakin riitti ihan yllinkyllin, mutta ylimääräsiä en tajunnu ottaa talteen. Kun Venla oli kolmen viikon ikänen, päätin että se rintakumien välineurheilu saa luvan loppua. Viikon verran käytin rintakumeja öisin ja aamulla, sekä muutamia kertoja päivällä. Olihan siinä pientä itkupotkuraivaria, mutta reilussa viikossa päästiin niistä kokonaan eroon ja rinnanpäät alko muotoutua niin että Venla sai hyvän imuotteen.
Imetys on sujunu suhteellisen hyvin, mutta neidin ollessa reilun kuukauden ikänen teki tissit jonkilaisen taantuman tosta noin vaa, joka kesti toista viikkoa! Ei auttanu vaikka kuinka olisi imettäny ja yrittäny saada "maitotilausta" aikaseks - ilman korviketta ei selvitty. Vaikka Venla oli tissitelly 30-45 minsaa putkeen, niin hetken päästä huusi nälkäänsä pää punasena, pakkohan se maha oli jollain täytettävä! Hissukseen maito alkoi riittään ja imetys on onnistunu taas. Satunnaisesti joutu antaa muutaman kymmenen milliä pullosta lisänä. 

Nyt Venlan ollessa 2,5 kuukauden ikänen, on neiti päättäny ettei syö tissiä päivällä. Vain pullo kelpaa. Yöllä ja aamusin imetys sujuu, mutta päivällä ja iltaa kohden syöminen on pelkkää huutoa. Pelkän tissin näkeminenki saa välillä hirveet kilarit aikaseks. Joten viikon verran ollaan menty niin, että yöllä ja aamusin imetys, mutta loppupäivän maidot pumppaan ja ne annetaan sitten pullosta. Onhan siinä hommansa, mutta viitti väkisin toista huudattaa. Mutta toivottavasti tää on vaan jokin vaihe, ettei jouduta kokonaan siirtyy pulloruokintaan. Tosin tänään ensimmäistä kertaa sitten - en edes muista - ollaan säästytty ilman suurempia kilareita ja imetys on onnistunu! Näiden takapakkien jälkeen olen "luovuttanut" sen puolenvuoden täysimetyksen suhteen ja mennään päivä kerrallaan.

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Oi, mun on pakko tulla täältä huutelemaan hurjasti tsemppejä jatkoon! Ja paljastaa heti alkuun olevani Nikon työkaveri :D En tiiä kuinka teillä on nyt loppukuu sujunu imetyksen tiimoilta, mutta sillon kuukauden kohdalla on luultavasti teiän neidillä alkanu tiheän imun kausi. Meiän tylleröllä ne kaudet oli kans melkoset, yhtenäkin päivänä istuin 6h tissi suussa sohvalla ja meinas usko loppua, kun hiki vaan virtasi :D

Tolleen päivä kerrallaan on paras ajatella ja olla murehtimatta asiasta liikaa. Se tissi saattaa sen takia nyt aiheuttaa itkua, kun pullosta vaan saa helpommin ruokaa? Jos haluja on, niin uskoisin sen imetyksenkin vielä ihan onnistuvan "kunnolla", kärsivällisyyttä ja uskoa se kuitenkin hiukan vaatii. Kannattaa Facebookissa liittyä Imetyksen tuki ry:n sivuille, sieltä löytyy paljon tietoa kaikesta ja saa kysellä tukiäideiltä apuja, jos vaan kiinnostaa.

Mä voisin näistä imetysongelmista yms. lätistä vaikka ikuisuuden, mutta säästän ne muualle, kun tarkotus ei ollu muuta kuin lähettää ne tsemppaukset sinne maitohuurujen keskelle :D ja tästä tuli siltikin romaani..

-Noora

Sonja Saksa kirjoitti...

Aa, HooKoolaisia 8D

Mulla kävi kyllä mielessä, että Venlalla olis ollu sillo sitä tiheen imun kautta, mutta ei vaatinu sapuskaa yhtää sen useemmin kun aikasemminkaa.. Raivarit tuli kun vaan näki tissin tai kun oli ottamassa Venlan imetysasentoon, joten vähä luovuin ajatuksesta että olis ollu tiheen imun kausi. Lähinnä se oli jonkilaista lakkoilua, siihen neuvolatänttäki pääty. Lakkoilusta ollaan päästy nyt yli ja meillä syödään taas normaaliin tapaan. Parisen viikkoo se kaikkinees kesti..